Closet Story

The Sustainable Family

 

Trots stellen wij onze nieuwe rubriek “closet stories “ voor, waarbij we telkens een ander bijzonder gezin in de kijker zetten!

We ontmoeten het gezin van Nikolas en Ellen en hun twee zoontjes Jules en Arthur in hun mooie passief woning in het groene Kalmthout. Dit coole en hippe gezin is een echte inspiratie voor wie geïnteresseerd in gezonde en vooral lekkere vegetarische/veganistische voeding en alle mogelijke manieren om duurzame keuzes te maken! Wij genoten van ons bezoek aan dit super tof gezin en delen graag onze indrukken en hun tips met jullie!

Je kan hen volgen op @sustainablefamily voor nog meer sustainable & vegan tips!

1
interview_012

Uit hoeveel kindjes bestaat jullie gezin?
Arthur is vijf en Jules is drie jaar.

 

Welke namen hadden jullie op jullie lijstje staan?
Als je dit lijstje al wil delen 😉 of hou je ze nog even geheim?
Voor een meisje hadden we Charlotte in ons hoofd. En de jongensnamen zijn opgebruikt. 😉

interview_014

Jullie hebben een veganistische/ sustainable lifestyle? Wat is de grootste motiverende factor geweest?

Waarom zou je het niet doen? De hoeveelheid water die wordt gebruikt voor de productie van onze voeding en kleding is buiten proportie, net zoals de hoeveelheid plastic verpakkingen, het verbranden van gas voor het verwarmen van je huis en benzine voor het rijden met je wagen. Toch willen we altijd optimistisch en positief blijven. We willen aantonen dat je een minstens even comfortabel leven kan leiden met duurzamere alternatieven.

Natuurlijk kan je niet alles van de ene op de andere dag veranderen. Alles wat je doet helpt echt. We merken dat we sinds we met dit avontuur gestart zijn het steeds leuker vinden.

interview_016
interview_013
interview_0119
interview_0120

Is het een uitdaging om binnen jullie visie leuke decoratie voor het huis te vinden?
Heb je tips voor onze lezers? Want jullie slagen er wonderwel wel in. Merken, materialen, …

Als we thuis komen willen we vooral tot rust komen. Daarom proberen we alles eenvoudig te houden. We sparen vaak wat langer voor een meubel waarvan we denken dat het ons hele leven kan blijven. Een tuintafel gemaakt van duurzaam hout, een tapijt gemaakt van grassen uit Nederland, of tijdloze klassiekers zoals onze stoelen van Bertoia. Maar evengoed hebben we een zetel van Ikea, waar Jules en Arthur naar hartenlust op kunnen smossen. 

Momenteel zijn we aan het sparen voor het prachtige beddengoed van Libeco, gemaakt van linnen. Linnen is zowat de enige stof die kan geteeld worden in België. Bovendien doen zij dat op een CO2 neutrale manier.

interview_0118
interview_018

Wat was jullie inspiratie voor de kinderkamer? 

Scandinavische interieurs vinden we nog steeds heel stijlvol. Een combinatie van witte muren, houten vloeren en kleurige details in de aankleding. Zo oogt het geheel toch warm en gezellig.

interview_0110
interview_019

Waar let je op als je kleren voor de jongens koopt?
Wat zijn de voorwaarden voor een sustainable merk?

Het komt altijd neer op volgende vragen. Van welke materialen zijn de kleren gemaakt? Zijn de arbeiders goed behandeld? Waar worden ze gemaakt? Kleren die bijvoorbeeld in Portugal zijn gemaakt moeten een minder lange weg afleggen dan kleren uit India of China. Dat scheelt veel in transportuitstoot. Wat materialen betreft moet je ook goed opletten. We kopen bijvoorbeeld nooit fleece, omdat het gemaakt is van polyester, plastic zeg maar. Bij elke wasbeurt komen er deeltjes microplasiek vrij en komen zo via de afvoer terecht in de natuur. We proberen geen gewoon katoen te kopen omdat het gebruik van pesticide er enorm hoog ligt, wat nefast is voor het milieu en voor de gezondheid van de boeren. Organisch katoen is hierop het antwoord. Hiervoor worden er geen pesticiden en tot 70% minder water gebruikt. Er zijn ook heel wat nieuwe materialen in opkomst. Zo worden er milieuvriendelijke stoffen gemaakt van snelgroeiende planten zoals bamboe en eucalyptus.

interview_0111

Het lijkt ons dat je een groot budget nodig hebt om sustainable keuzes te maken? Klopt dit? 
Wat kan je doen om de kosten in te perken? Hebben jullie enkele slimme trucs?

Duurzame merken zijn niet te duur, gangbare merken zijn te goedkoop. Iemand anders dan jij betaalt de prijs. Mens, dier en milieu worden uitgebuit om ons aan te kleden.

Wat we fijn vinden, is dat duurzaamheid niet meer gelijk staat aan oubollig en suf, maar wel hip, kwalitatief en tijdloos. Het idee is dat je minder koopt, maar meer waar voor je geld krijgt. Doordat duurzame kleren langer meegaan, ben je op het einde van de rit niet meer geld kwijt.

Ook bij de grote merken zoals H&M vind je kleding van bvb organisch katoen. Al is het aanbod nog heel beperkt, door deze stukken te kopen maak je toch een heel verschil. Enkel zo zet je grote merken aan om meer in te zetten op mooie, duurzame kleding.

Hoe stel je de garderobe samen? Zijn er milieuvriendelijke merken?
Let je op kleuren? Krijg je kleding van vrienden? …

Tweedehands kleding is het meest duurzame. We zijn altijd heel blij als we kleren krijgen van vrienden. Ook wij geven op onze beurt al onze nog goede kledij door aan vrienden. 

Verder zijn we helemaal fan van Mini Rodini. Al hun kleding is gemaakt van duurzame materialen. Bovendien gaat alles superlang mee, zodat er makkelijk drie kinderen na elkaar van kunnen genieten. Als we eens een dagje willen gaan shoppen gaan we naar Play! Of FAAM in Antwerpen. Daar vind je alle leuke duurzame merken samen. Ze hebben ook een webshop. 

interview_0112
interview_01Artboard 23

Wat is de kids hun favo vegan gerechtje?
‘s Ochtends maken we graag avena of havermoutpap. Onze leeuwen zijn er dol op. We wisselen boterhammen en yoghurt af met deze ‘koekjesyoghurt’. Door het zo te noemen, vinden de jongens het instant lekkerder. 😉

Zou je je favoriete recept met ons willen delen?

Zeker! Het is heel makkelijk. Koekjesyoghurt voor 4 personen:

Verhit ongeveer 500ml sojamelk of een andere plantaardige variant.

Doe er 2 koffietassen havermout bij. Naar smaak voeg je kaneel toe. Ik gebruik veel zodat ik er geen agavesiroop ofzo moet ondermengen.

Prak er 2 bananen bij. Als het te vloeibaar is, doe je er nog een beetje havermout bij. Is het te vast, dan giet je er nog wat melk in. Mix alles met de mixer even zodat het een homogeen papje wordt. Schep de porties uit in kommetjes en versier met wat blauwe besjes of ander fruit dat je hebt liggen. Ook heerlijk met gebakken kaneelappeltjes bijvoorbeeld. Het is op 5 minuten klaar en eens wat anders dan steeds brood.

interview_017

Heb je een systeem bij het opruimen van het speelgoed?

Wij zijn gestopt om zelf op te ruimen. De kindjes moeten dit zelf leren, vinden we. De tv gaat niet aan voor alles opgeruimd is. En voor ze ’s avonds naar boven gaan moeten ze opruimen. Dit is natuurlijk het streefdoel; het lukt zeker niet altijd. In gevallen van ‘acute koppigheid’ hebben we ook een timer. 

interview_015

Wat is een echte vondst ?

Jules en Arthur zijn dol op rietjes. Maar die zorgen voor een heleboel overbodig afval. Daarom hebben we sinds kort de kleurrijke herbruikbare rietjes van Klean Kanteen. Een echte vondst.

interview_0121

Welke tip heb je van een vriendin gekregen ?

De beste tip die ik van een vriendin kreeg is érg tijdsbesparend in de ochtendrush. Ik beleg nl. alle boterhammen vooraf en ik vries die in. Enkele verse broden, een assortiment aan (vegan) beleg en je kan aan de slag. Ik smeer een arsenaal aan boterhammetjes die ik onderling mix. Zo heeft elk stapeltje een goede afwisseling in beleg. Wortelpreparé, tomatenpaté, veggie salami… Werkelijk alles vriest goed in. Er zit ook telkens eentje met confituur of choco bij. ’s Ochtends haal ik zo’n pakketje uit de vriezer en steek het rechtstreeks mee in de brooddoos, samen met groentjes en andere lekkernijen. Tegen lunchtijd is alles ontdooid en nog heerlijk vers. Absolute aanrader!

interview_0114
interview_0115
interview_0113